Sałatka szopska
Sałatka szopska (шопска салата) jest chyba najbardziej znaną bułgarską potrawą. Turyści nie wyjeżdżają z Bułgarii, nie poznawszy jej smaku, a sami Bułgarzy nie wyobrażają sobie bez niej dnia. Pięć prostych składników tworzy niepowtarzalną kombinację, która smakuje latem i słońcem. Uwielbiam!
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 1 cebula
- kawałek sirene
- sól, olej/oliwa do smaku
Jeśli nie mamy sera typu sirene, który można kupić w Polsce pod nazwą ser bałkański, można zastąpić go serem feta. Jest inny w smaku i konsystencji, ale na pewno też będzie pysznie. Możemy mieć jednak problem ze starciem go na tarce, ale równie dobrze można go pokroić na małe kawałki.
Już wiem, że będę tu regularnie zaglądać. Cudna oprawa graficzna, moc ciekawostek o kraju, o którym ja nie mam bladego pojęcia - wszystko to zaostrzyło mój apetyt! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Będzie mi bardzo miło Cię tu gościć :)
UsuńDziekuje za odwiedziny :) Jakie przyjemny blog! Wprawdzie mieszkamy od siebie tak daleko, ale akurat mam w pracy przezabawnego, gadatliwego kolege z Bulgarii o imieniu Petko. Duzo rozmawiamy i wlasnie od czasu do czasu opowiada mi on o bulgarskich przysmakach. Chetnie podowiaduje sie wiecej o Balkanach wlasnie u Ciebie :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję! Mam nadzieję, że Ci się tu spodoba :)
UsuńPozdrowienia dla Petka :) Pewnie bardzo tęskni za bułgarską kuchnią. Nie znam zbytnio norweskiej kuchni (swoją drogą, z ciekawości zaraz coś wygugluję :)), ale myślę, że różni się od bałkańskich smaków i jest kilka rzeczy, których może mu brakować. Choć pewnie w norweskich sklepach można wszystko kupić. Zastanawiam się tylko, jak to jest z pachnącymi słońcem pomidorami, ogórkami i paprykami, które Bułgarzy jedzą codziennie. :)
Uwielbiam sałatkę szopską - szczególnie w towarzystwie kebabczy. Chętnie się dowiem więcej o kuchni Bałkan, więc będę zaglądać :)
OdpowiedzUsuń