Kurczak z ryżem
Składniki
- 2 udka (może być też kilka pałek, skrzydełek)
- 1 szkl. ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- duża marchewka
- 0,5-1 papryki (np. zielonej)
- przyprawy
Kurczaka gotujemy do miękkości w posolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę i marchewkę. Równie dobrze można dodać inne warzywa lub je pominąć. Dodajemy ryż i podsmażamy, aż stanie się przezroczysty. Doprawiamy ulubionymi przyprawami (bez soli).
Zawartość patelni przesypujemy do naczynia, w którym będziemy wszystko zapiekać. Równomiernie pokrywamy dno i układamy kurczaka. Zalewamy trzema szklankami bulionu, w którym gotował się kurczak. Wkładamy do piekarnika na ok. 180 st.
Danie będzie gotowe, gdy ryż wchłonie cały płyn. Może pojawić się potrzeba dolania bulionu, wszystko zależy od ryżu. Po wyjęciu z piekarnika smakujemy ryż i ewentualnie doprawiamy.
Smacznego!
Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńOj kusisz mnie o takiej porze, taki talerz na bogato! :)
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, że to może być klasyczne bułgarskie danie! Smakowite, proste... - podoba mi się :) A sposób wykonania trochę mi się skojarzył z risotto...
OdpowiedzUsuńNo właśnie, zazwyczaj to danie jest pomijane w opisach bułgarskiej kuchni, a to jedno z najczęściej podawanych potraw przez bułgarskie panie domu, popularne w całym kraju. Rzadko kiedy ryż przygotowuje się inaczej niż w piekarniku.
UsuńMogłabyć napisać, o ile to nie jest jakaś tajemnica :), jakich Ty przypraw użyłaś/używasz do tego dania?
OdpowiedzUsuńŻadna tajemnica :) Ja zawsze, prócz soli, używam pieprzu, czerwonej papryki i czubricy. To mój ulubiony zestaw :)
UsuńBędąc w Sofii, zajadałam się tą potrawą przez cały pobyt :) Jedna różnica - kurczak w małych kawałkach był wmieszany w ryż (przez co bardziej przypominał risotto, ale to wciąż nie to samo!). Powiem więcej, cały Studencki Grad żyje na tej potrawie i na przepysznych hamburgerach (oczywiście z frytkami) z pobliskich budek :)
OdpowiedzUsuń