Musaka po bułgarsku
Musaka kojarzona jest przede wszystkim z Grecją i to jej grecka wersja – z bakłażanami – jest najbardziej znana w Polsce. W Bułgarii jednak głównym bohaterem tej potrawy nie jest bakłażan a ziemniak, a całość zalewa się mieszanką jogurtu, jajek i mąki, a nie sosem beszamelowym, co mnie ogromnie cieszy, bo za nim nie przepadam (a może nie umiem zrobić dobrego?). Jeśli macie ochotę na bułgarską wersję musaki, polecam ten przepis, który wzięłam z mojego ulubionego bułgarskiego bloga kulinarnego Supiczka. Z tej porcji składników dwie osoby mogą się najeść trzy razy.
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 3 świeże pomidory lub pomidory z puszki (ok. pół puszki)
- 1 duży jogurt bałkański/grecki
- 2 jajka
- 100 gramów sera żółtego
- 5 łyżek mąki
- słodka papryka, pieprz, czubrica
Przygotowanie:
1. Kroimy drobno cebulę i dusimy ją na rozgrzanym tłuszczu, aż zmięknie. Dodajemy połowę pokrojonych drobniutko pomidorów, mięso mielone, pieprz, paprykę i czubricę. Czekamy, aż całość się zagotuje, po czym dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
2. Dno dużego naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem, kładziemy drugą część pomidorów i przesypujemy ziemniaki z mięsem mielonym. Dolewamy niepełną szklankę gorącej wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. Pieczemy do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie i złociste. Ja kilka razy podczas pieczenia mieszałam całość.
3. Jogurt mieszamy dokładnie z jajkami i mąką. Opcjonalnie do tej mieszkanki można dodać starty żółty ser, ale nie jest to konieczne. Polewamy tym musakę i rozprowadzamy równomiernie po całości. Z powrotem wstawiamy do piekarnika i pieczemy tak długo, aż zrobi się brązowa skórka.
Smacznego!
Takie posty wrzucać na noc? Żeby ślinotok spać nie dawał? ;)
OdpowiedzUsuńPaskudna jestem ;)
UsuńPycha! Musaka wpisuje się u mnie w "danie na obiad". Ziemniaki i mięso mielone, nic więcej nie trzeba mi mówić :))
OdpowiedzUsuńJak można nie lubić sosu beszamelowego?! (:
OdpowiedzUsuńA musaka po bułgarsku brzmi smakowicie, przypomina mi trochę, ale tylko troszkę, tortillę hiszpańską
Wiele osób się zachwyca, ale dla mnie jest zbyt nijaki :)
UsuńMuszę przyznać, że nigdy nie jadłam musaki.
OdpowiedzUsuńWersja z ziemniakami bardzo do mnie przemawia, więc chętnie przygotuję to danie :)
Musaka tak! ale ja ją jadam tylko w wersji vege. Co by nie mówić, kuchnia bałkańska ma spory wybór potraw, zarówno dla mięsożerców jak i roślinożerców ;)
OdpowiedzUsuńA co zawierała ? Bakłażany i ziemniaki? Chętnie bym spróbowała :)
UsuńBulgarska wydaje mi sie smaczniejsza, ato dlatego, ze lubie ziemniaki :) Musze posmakowac :)
OdpowiedzUsuń