Kolorowa sól i cygańska banica
Szarena
soł (шарена сол), czyli kolorowa sól to typowa dla Bułgarii mieszanka
przypraw. Gdyby można było tak opisywać zapachy, powiedziałabym, że jest
ciepła. Niewątpliwie pachnie Bułgarią. Do czego pasuje? Na przykład
ziemniaków. Lubię posypywać nią te z piekarnika, ale w zeszłym roku
jadłam ziemniaki z ognia z kolorową solą i to jest dopiero bajka! Można
używać jej też w bułgarskich potrawach zamiast cząbru - ciekawy efekt.
Ale taką klasyką jej jest połączenie z pieczywem. Pyrlenka, pitka czy po
prostu chleb zyskują wiele po dodaniu kolorowej soli. Bułgarskim
smakiem dzieciństwa jest tzw. cygańska banica, ale o niej za chwilę.
Najpierw zajmijmy się tym, co na taką szareną soł się składa. Przede
wszystkim cząber (a jakże!), do tego papryka i sól. To jest taka
podstawa. Do tego często dodaje się kozieradkę, która ma ciekawy
rosołkowy aromat, mielone pestki dyni, mielone ziarna kukurydzy (pachną
jak popcorn) i nierzadko tymianek. Wiele zależy od tego, w jakim
regionie się ją przygotowuje, każda osoba może też mieć swoją recepturę.
To dokładnie tak, jak jest to z modnym ostatnio zaatarem. Swoją drogą,
nie uważacie, że kolorowa sól powinna być równie popularna? #kolorowasólnapolskiestoły
Przejdźmy teraz do cygańskiej banicy (циганска баница). To nic innego, jak chleb z olejem i przyprawami, najczęściej kolorową solą właśnie - dla wielu Bułgarów to smak przywołujący wspomnienia. Na zdjęciu widzicie jej trochę polepszoną wersję - podpieczony chleb, oliwa i ona - szarena soł. Jedlibyście?
Komentarze
Prześlij komentarz