Kolorowa sól i cygańska banica


 

Szarena soł (шарена сол), czyli kolorowa sól to typowa dla Bułgarii mieszanka przypraw. Gdyby można było tak opisywać zapachy, powiedziałabym, że jest ciepła. Niewątpliwie pachnie Bułgarią. Do czego pasuje? Na przykład ziemniaków. Lubię posypywać nią te z piekarnika, ale w zeszłym roku jadłam ziemniaki z ognia z kolorową solą i to jest dopiero bajka! Można używać jej też w bułgarskich potrawach zamiast cząbru - ciekawy efekt. Ale taką klasyką jej jest połączenie z pieczywem. Pyrlenka, pitka czy po prostu chleb zyskują wiele po dodaniu kolorowej soli. Bułgarskim smakiem dzieciństwa jest tzw. cygańska banica, ale o niej za chwilę. Najpierw zajmijmy się tym, co na taką szareną soł się składa. Przede wszystkim cząber (a jakże!), do tego papryka i sól. To jest taka podstawa. Do tego często dodaje się kozieradkę, która ma ciekawy rosołkowy aromat, mielone pestki dyni, mielone ziarna kukurydzy (pachną jak popcorn) i nierzadko tymianek. Wiele zależy od tego, w jakim regionie się ją przygotowuje, każda osoba może też mieć swoją recepturę. To dokładnie tak, jak jest to z modnym ostatnio zaatarem. Swoją drogą, nie uważacie, że kolorowa sól powinna być równie popularna? #kolorowasólnapolskiestoły
 

Przejdźmy teraz do cygańskiej banicy (циганска баница). To nic innego, jak chleb z olejem i przyprawami, najczęściej kolorową solą właśnie - dla wielu Bułgarów to smak przywołujący wspomnienia. Na zdjęciu widzicie jej trochę polepszoną wersję - podpieczony chleb, oliwa i ona - szarena soł. Jedlibyście?

 



Komentarze

Popularne posty