Tarator (таратор) - chłodnik z jogurtem i ogórkami
Jak
ja kiedyś nie lubiłam tej zupy! Raz w roku próbowałam małą łyżeczkę,
żeby utwierdzić się w przekonaniu, że to nie dla mnie. Aż zaszłam w
ciążę i nagle nabrałam na niego ochoty. Spróbowałam taratoru
nieformalnego teścia i potem nie mogłam przestać go robić. Tarator może
być niedobry lub całkiem średni. Jak go zrobić, żeby był przepyszny?
Trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze sól. Tarator nie może być
mdły. Po drugie dodatki. Ma być na bogato - oliwa, ogórki, koperek,
czosnek i orzechy. I zanim powiecie, że orzechy tu nie pasują,
spróbujcie. Też byłam sceptyczna, ale drobno posiekane orzechy wznoszą
go na wyższy poziom. I po trzecie lodówka. Najlepszy tarator to zimny
tarator. To co, robimy?
Składniki: gęsty jogurt naturalny (bałkański/grecki), woda, ogórek, czosnek, koperek, orzechy włoskie, oliwa, sól.
1.
Wlać jogurt do miski, garnka lub innego naczynia i dokładnie mieszać,
żeby miał jednorodną konsystencję. Mieszając, wlewać wodę do momentu, w
którym gęstość będzie idealna. Każdy lubi inną, według mnie lepiej, gdy
tarator jest rzadszy.
2. Czas na ogórki. Są dwie szkoły - można
zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Kiedyś ścierałam, bo tak
jest szybciej, ale teraz kroję. Fajnie jest mieć małe kawałeczki do
chrupania. Na jedno duże opakowanie jogurtu używam około pół ogórka.
3.
Dodać jeden zmiażdżony ząbek czosnku. Można pominąć, jeśli planujecie
później spotkanie towarzyskie, ale z czosnkiem jest pyszniej.
4. Pokroić drobno trochę koperku i dodać. Niezbyt dużo, to ma być akcent, a nie dominujący smak.
5. Orzechy włoskie posiekać drobniutko. Według mnie, im drobniej, tym lepiej.
6.
Czas na tłuszcz. Bez niego smak nigdy nie będzie idealny. Bułgarzy
używają oleju słonecznikowego, ja też tak długo robiłam, ale od niedawna
dodaję oliwę. Smak jest inny, bo oliwa nie jest neutralna, ale pasuje. I
jest zdrowiej. Nie żałujemy.
7. Na koniec hojnie posolić. Smakujemy, jeśli trzeba dodajemy wody, soli lub oliwy i wkładamy do lodówki.
✔️ My bardzo lubimy jeść tarator w towarzystwie musaki.
Komentarze
Prześlij komentarz