Mleko z ryżem (мляко с ориз, сутляш)
Niezbyt lubię bułgarskie desery. No niestety - są
zbyt słodkie i nie w moim deserowym guście. Ale mleko z ryżem jem, aż mi
się uszy trzęsą. Pychota!
Składniki (na 3 porcje):
- 90 g ryżu (najlepiej okrągły, np. do risotto, w Bułgarii бисерен ориз),
- 0,5 szkl. wody,
- szczypta soli,
- 400 ml mleka,
- 90 g cukru (lub dużo mniej),
- 2 łyżki cukru z wanilią,
- łyżka masła.
1. Przepłukany ryż gotować 5 minut w wodzie ze szczyptą soli.
2.
Po tym czasie dodać mleko i gotować do miękkości na bardzo małym ogniu
(u mnie drugi stopień z dziesięciu). Pod koniec trzeba mieszać, żeby ryż
się nie przypalił. Całość zajmie około 40 minut.
3. Dodać cukier i cukier z wanilią. Gotować jeszcze minutę, po czym dodać masło i wymieszać.
4. Rozlać do pucharków/szklaneczek i posypać cynamonem. Odczekać, aż ryż wchłonie do końca cały płyn.
✔️ Można jeść ciepłe, ale ja najbardziej lubię schłodzone w lodówce.
✔️ Jeśli lubicie bardzo słodkie desery (bardzo!), dodajcie cały cukier, ja dodaję połowę.
✔️ Zamiast części mleka, można dodać śmietanę, będzie bardziej kremowo. Można też użyć trochę mleka kokosowego.
✔️ U góry można położyć owoce, orzechy, ale cynamon to klasyka.
Komentarze
Prześlij komentarz