Placki z cukinii (кюфтета от тиквички)



Te placki mój letni bułgarski comfort food. Nie robię ich często, bo nie lubię długo stać nad patelnią i smażyć, ale od czasu do czasu można. Pasują idealnie do taratoru lub jogurtu z czosnkiem i solą.

Składniki:
cukinie (u mnie 3-4), jajko, szczypiorek, cebulka, sól, pieprz, mąka.

1. Cukinie zetrzeć na grubych oczkach. Ja to robię na durszlaku, moja teściowa na blaszce, pod którą podkłada coś z jednej strony, tak żeby sok mógł ściekać w dół. To bardzo ważny krok. Najlepiej zrobić to minimum pół godziny przed smażeniem, a można nawet rano.
2. Przełożyć cukinię do miski, odciskając dobrze rękoma wszystkie soki. Dodać jajko, pokrojony szczypiorek, cebulkę, sól i pieprz. Można też dodać czosnek i pietruszkę. Wymieszać.
3. Czas na mąkę. Nie można jej żałować, całość musi być dość gęsta, inaczej placki będą się rozpadać. Wymieszać wszystko i smażyć na patelni, nakładajacy po jednej łyżce ciasta.
4. Jeżeli pierwsze placuszki będą się rozpadać nie należy się załamywać, a włożyć je z powrotem do miski, dodać jeszcze trochę mąki i wymieszać wszystko.
5. Placki smażyć z dwóch stron.

Komentarze

Popularne posty