Placki z cukinii (кюфтета от тиквички)
Te
placki mój letni bułgarski comfort food. Nie robię ich często, bo nie
lubię długo stać nad patelnią i smażyć, ale od czasu do czasu można.
Pasują idealnie do taratoru lub jogurtu z czosnkiem i solą.
Składniki:
cukinie (u mnie 3-4), jajko, szczypiorek, cebulka, sól, pieprz, mąka.
1.
Cukinie zetrzeć na grubych oczkach. Ja to robię na durszlaku, moja
teściowa na blaszce, pod którą podkłada coś z jednej strony, tak żeby
sok mógł ściekać w dół. To bardzo ważny krok. Najlepiej zrobić to
minimum pół godziny przed smażeniem, a można nawet rano.
2. Przełożyć
cukinię do miski, odciskając dobrze rękoma wszystkie soki. Dodać jajko,
pokrojony szczypiorek, cebulkę, sól i pieprz. Można też dodać czosnek i
pietruszkę. Wymieszać.
3. Czas na mąkę. Nie można jej żałować,
całość musi być dość gęsta, inaczej placki będą się rozpadać. Wymieszać
wszystko i smażyć na patelni, nakładajacy po jednej łyżce ciasta.
4.
Jeżeli pierwsze placuszki będą się rozpadać nie należy się załamywać, a
włożyć je z powrotem do miski, dodać jeszcze trochę mąki i wymieszać
wszystko.
5. Placki smażyć z dwóch stron.
Komentarze
Prześlij komentarz