Zupa fasolowa i fasola z kiełbasą (боб чорба и боб с наденица)
Lubię
polską fasolową, ale bułgarska przebija ją o głowę. Na zdjęciu jest
wersja z kiełbasą, ale w 99% przypadków jemy ją bez mięsa. Robi się
prosto, a smak jest wyjątkowy, dzięki charakterystycznym przyprawom. Jak
nie wiem, co zamówić w jakiejś podejrzanej knajpie, to zawsze zamawiam
tę zupę, bo dobra fasolowa leży w bułgarskiej naturze. A jeśli taka nie
jest, to znaczy, że knajpa jest naprawdę zła.
Składniki:
- 2 szkl. suchej fasoli,
- 1 duża cebula,
- 1 mała papryka,
- 1 marchewka,
- kawałek pora i selera (opcjonalnie),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 starty pomidor bez skórki lub 0,5 puszki pomidorów,
- przyprawy - lubczyk, cząber, mięta zielona, sól, pieprz,
- zasmażka (opcjonalnie): ok. 2 łyżki oleju, 0,5-1 łyżki papryki, 1-2 łyżki mąki,
- kiełbasa (lub bez).
1.
Fasolę namoczyć na noc. Rano wlać nową wodę i zagotować. Odcedzić,
ponownie wlać nową wodę i znów zagotować. Wylać wodę i wlać około 2
litry nowej wody.
2. Dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości fasoli (około 45 minut, ale dużo zależy od rodzaju fasoli).
3. Dodać pomidora, suche przyprawy i posolić. Gotować jeszcze pół godziny.
4.
Przygotować zasmażkę - na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę w
proszku i podsmażyć kilka sekund (lepiej krócej niż zbyt długo, bo
będzie gorzka), dodać mąkę i przesmażyć. Dodać 1-2 chochle zupy i
wymieszać dokładnie, pozbywając się grudek. Całość wlać do zupy i
gotować jeszcze 5 minut.
5. Minutę przed końcem gotowania można dodać świeże zioła.
✔️ Wylewanie wody pomaga w wyeliminowaniu problemów żołądkowych.
✔️ Ważne, żeby nie solić od razu, bo fasola będzie się dłużej gotować.
✔️
Ja dodaję mało zasmażki, więc jeśli wolicie bardziej zawiesistą zupę,
dodajcie więcej. Można też zupełnie ją pominąć, wtedy warto dodać
paprykę z innymi przyprawami.
✔️ Przyprawy są różne w zależności od
domu i regionu, ale cząber, lubczyk i mięta zielona to moi faworyci.
Szczególnie polecam zaopatrzyć się w miętę, ma inny, bardziej delikatny
smak niż zwykła i pasuje tu idealnie. Poza tym, ona też pomaga w
usunięciu problemów żołądkowych. Po bułgarsku to джоджен (czyt.
dżodżen), a po łacinie mentha spicata.
Komentarze
Prześlij komentarz