Papryki faszerowane ryżem (Пълнени чушки с ориз)

Kuchnia bułgarska

 

Złota bułgarska jesień pluje mi w twarz, a październik staje się listopadem. Trochę nie wiem, o co chodzi, ale mam nadzieję, że listopad stanie się październikiem. Tymczasem mam przepis na kolejny bułgarski klasyk - faszerowane papryki. Bardzo często są z mięsem, ale my robimy tylko bez. A potem pałaszujemy z jogurtem. Koniecznie.

Składniki:
- 1 duża cebula,
- 1 marchew,
- 1 szkl. ryżu,
- natka pietruszki, (ewentualnie szczypiorek),
- oregano/mięta zielona/cząber, sól, pieprz,
- ok. 6-7 papryk,
- jogurt do podania.

1. Ryż przepłukać bardzo dobrze kilka razy.
2. Cebulę i marchew pokrojoną w bardzo drobną kostkę przesmażyć na oliwie. Dodać ryż i smażyć, aż będzie przezroczysty.
3. Na patelnię wlać szklankę wody, zmniejszyć ogień i gotować, dopóki ryż nie wchłonie wody (około 15 minut).
4. Dodać posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek (można pominąć) i suche przyprawy wedle uznania, np. oregano i miętę zieloną (dżodżen). Posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać.
5. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, posolić je w środku. Blaszkę lub foremkę wysmarować olejem.
6. Nadziewać papryki farszem, nie upychając go, bo ryż nie będzie w stanie się ugotować. Układać papryki w foremce.
7. Na patelnię, na której był farsz, wlać szklankę wody, zagotować ją i przelać wszystko do naczynia z paprykami. Można dolać jeszcze trochę wody, jeśli zachodzi taka potrzeba. Posolić papryki.
8. Piec w 180 stopniach. Ja najpierw piekę pod przykryciem około 45 minut, a potem 30 minut bez. Czasem na koniec włączam termoobieg. Można obrócić, ale nie trzeba.
9. Podawać z jogurtem.

✔️ Można dodać do farszu lub na dół foremki pomidory. Papryki na zdjęciu je zawierają, bo akurat miałam otwarty słoiczek, ale ja zdecydowanie wolę bez tego kwaskowatego smaku.
✔️ Bułgarskie papryki są podłużne, ale każdy rodzaj się nada.
✔️ Papryki można zrobić też w garnku, układając je obok siebie, żeby się nie przewróciły.
✔️ Proporcje są orientacyjne, wszystko zależy od wielkości papryk. Ja zawsze robię na oko, a jak mi zostanie farsz, układam go między paprykami.

Komentarze

Popularne posty