Kawyrma (кавърма) z kurczakiem
Mam
wrażenie, że w bułgarskich domach kawyrma nie pojawia się tak często,
choć to pewnie zależy od domu, ale w hotelach nad bułgarskim morzem to
chyba klasyk. Ja właśnie nad morzem jadłam ją pierwszy raz, a niedawno
zrobiłam też sama w domu. To jest idealna potrawa jesienno-zimowa i, o
mamuniu, jakie to jest dobre! Wszystko dzięki temu, że składniki smaży
się najpierw przed zapiekaniem, żeby wydobyć 100% smaku. Warto
spróbować!
Składniki (około 3 porcje):
- 600 g piersi z kurczaka,
- 3 duże cebule,
- 3 czerwone papryki,
- 1 zielona papryka,
- czosnek (ile lubimy),
- 1 łyżeczka papryki, sól, pieprz,
- pół szkl. wina (czerwone lub białe),
- puszka pomidorów (w sezonie świeże),
- szczypta cukru,
- natka pietruszki.
1.
Piersi pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem, i
obsmażyć na patelni. Przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać.
2.
Na tej samej patelni usmażyć pokrojone cebule. Jak będą złociste, dodać
pokrojone papryki, czosnek i smażyć, aż zaczną ładnie pachnieć i się
przyrumienią.
3. Dodać przyprawy, smażyć pół minuty i wlać wino. Gotować, aż wino się zredukuje. Dodać pomidory, cukier i gotować kilka minut.
4.
Przełożyć wszystko do naczynia, a na patelnię wlać trochę wody.
Doprowadzić do wrzenia, obrać wszystko z dna patelni i przelać do
naczynia.
5. Piec w 180 stopniach, ja włączyłam termoobieg. Około 45
minut, ale wszystko zależy od piekarnika. Musi się delikatnie przypiec,
mięso ma być miękkie. Można wymieszać raz w trakcie.
6. Przed podaniem posypać pietruszką.
✔ Bardzo pasują do tego ostre papryczki.
✔
Ja zapiekałam w gjuweczu, ale bez przykrycia. Większość osób używa też
zwykłej blaszki albo jakiejś formy. Jeśli używacie gjuwecza,
pamiętajcie, że trzeba go włożyć do zimnego piekarnika.
✔ Kawyrma może być też z wieprzowiną. Niektóre osoby dodają też pieczarki.
Komentarze
Prześlij komentarz