Suszone papryki faszerowane fasolą

Suszone papryki

 

W wielu bułgarskich domach to tradycyjna potrawa wigilijna. Przyznaję, że podchodziłam do niej z rezerwą. Nigdy nie należałam do specjalnych miłośniczek fasoli, a do tego suszone papryki? Dziwna sprawa. Ale smak jest zaskakujący, ciekawy, warty spróbowania. Tym bardziej, że to bardzo prosta sprawa. Największym problemem będzie pewnie kupienie suszonych papryk w Polsce.

Składniki:
- suszone słodkie papryki,
- fasola,
- cebula,
- marchew,
- przyprawy: papryka, cząber, mięta zielona (dżodżen), sól, pieprz.

1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia wylać wodę i ugotować do miękkości.
2. Papryki namoczyć w ciepłej wodzie pół godziny przed gotowaniem.
3. Dużą cebulę podsmażyć na patelni, po kilku minutach dodać marchewkę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Smażyć około 7-10 minut. Dodać przyprawy i przesmażyć jeszcze chwilę. Przypraw nie żałować.
4. Wyłączyć ogień i dodać ugotowaną fasolę. Wymieszać.
5. Papryki faszerować i ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Dodać trochę wody i zapiekać około 45 minut pod przykryciem.

✔ Jeśli farszu jest za dużo, można go ułożyć między paprykami.
✔ Podobnie można faszerować świeże papryki.
✔ Myślę, że można spróbować użyć fasoli z puszki.

Suszone papryki

 

Komentarze

Popularne posty