Słowiański gjuwecz (славянски гювеч)


To jedzonko idealne na lato, może poza tym, że trzeba włączać piekarnik. Gjuwecz to tradycyjne naczynie gliniane i każda potrawa w nim przygotowywana. Ale nie martwcie się, nada się każde inne naczynie żaroodporne. Słowiański gjuwecz to dużo warzyw, trochę ryżu i najczęściej wieprzowina. Są też warianty bezmięsne i taki jest też mój. Jest przepyszny i prosty, trzeba tylko zaopatrzyć się w cząber, bo to on nadaje charakterystycznego aromatu i smaku.

Składniki (ok. 4 porcje):

 
- 0,5 szkl. ryżu,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża cukinia lub 2 małe,
- 1 bakłażan,
- 1 marchew,
- 1 ziemniak,
- 1 czerwona papryka,
- 2 zielone papryki,
- pokrojoną natka pietruszki (sporo),
- 0,5 puszki pomidorów,
- papryka w proszku, cząber, sól, pieprz.

 



1. Ryż dobrze przepłukać. Warzywa pokroić na średnie kawałki, tylko marchewkę na małe.
2. Przesmażyć cebulę na oliwie, jak zmięknie dodać ryż i smażyć wszystko kilka minut, aż będzie lekko przezroczysty.
3. Przełożyć cebulę z ryżem do gjuwecza lub innego naczynia, dodać ponownie oliwę na patelnię i podsmażyć warzywa. Jeśli trzeba, zrobić partiami, warzywa mają się ładnie zarumienić z każdej strony.
4. Przełożyć warzywa do naczynia do zapiekania, dodać pomidory, natkę pietruszki i przyprawy. Nie żałować cząbru. Wymieszać, dodać dwie szklanki wody i włożyć do piekarnika. Jeśli używacie gjuwecza, pamiętajcie, że piekarnik musi być zimny, jeśli nie - nagrzejcie go do 180 stopni z termoobiegiem.
5. Piec, aż ryż i warzywa będą miękkie. U mnie trwa to około 1 godzinę i 30 minut, ale może być różnie. Trzeba kontrolować.

✔️ Możecie dodać inne warzywa lub jakieś pominąć. Dużo osób dodaje też oliwki.
✔️ Pasuje świetnie z jogurtem z czosnkiem, suszoną mięta i odrobiną oliwy, ostrymi papryczkami i marynowaną cebulą.

 


 


Komentarze

Popularne posty