Bułgarska musaka (мусака)
Klasyka!
Raz na jakiś czas obowiązkowa w każdym bułgarskim domu. Dużo mniej
znana niż jej grecka siostra, z którą ma tak naprawdę niewiele
wspólnego, prócz tego, że ma mięso mielone i zapieka się w piekarniku.
Pasuje świetnie do taratoru, ale szybka sałatka z pomidorów i ogórków
też jest dobrą opcją. No i jogurt! Bez niego to nie będzie to samo.
Składniki (około 6 porcji):
- 1 duża cebula,
- 2 średnie marchewki,
- 300 g mielonej wołowiny,
- 300 g mielonej wieprzowiny,
- drobno posiekana pietruszka,
- 1,5 kg ziemniaków,
- 0,5 puszki pomidorów (lub 2 pokrojone pomidory),
- cząber, papryka, sól, pieprz,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki,
- 1 duży jogurt naturalny i więcej do podania.
1.
Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do niej
marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć kilka minut i dodać mięso.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w dość małą kostkę. Włożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać musakę.
3. Jak mięso będzie gotowe, dodać pietruszkę i pomidory. Gotować 2-3 minuty.
4. Do ziemniaków dodać zawartość patelni, przyprawić (nie żałować cząbru!) i dobrze wszystko wymieszać.
5. Wlać gorącą wodę tak, aby pokryła wszystko.
6.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem, aż
ziemniaki będą miękkie (około godziny). W tym czasie przemieszać dwa
razy.
7. Przygotować górną warstwę musaki (po bułgarsku zaliwka),
mieszając dobrze ze sobą jogurt, jajko i mąkę. Zalać musakę i piec, aż
zaliwka się lekko przypiecze (około pół godziny).
8. Podawać z jogurtem.
✔️ Marchew jest opcjonalna, nie każdy ją dodaje.
✔️ W opcji full wypas można dodać na górę ser, który się roztopi.
✔️
Kwestia zaliwki jest bardzo sporna, każdy lubi inną. Mama mojego
partnera robi cienką z jogurtu i jajka, a tata marzy o grubej i
puszystej. Wiele osób dodaje w tym celu dużo mąki, jajek, a nawet sodę
oczyszczoną. Nie uznają cieńszej niż centymetr. Widziałam też opcje z
ubijaniem białek. Moja, jak widać, jest cienka.
Komentarze
Prześlij komentarz